Thyborøn, Danmark

Mette brøler, PASS, BAK DEG!!

Vi kom oss endelig avgårde fra Egersund på Langfredag formiddag like før klokken 12.00.
Kald, bitende vind fra nord la alt til rette for at vi ville få en kald seilas de neste 44 timer ned til Helgoland.
Da vi kom ut av havnen satte vi umiddelbart forseil og full storseil. Etter en liten time så var vinden tiltagende og vi rullet inn forseil og gikk kunn for storseil. Fikk en god fart på lens med 12 m/s vind. I følge værvarselet så skulle vinden minke på hele strekningen ned til Helgoland det neste døgnet, men vi opplevde det motsatte. Vinden økte på og temperaturen sank. Dette var vi ikke forberedt på og begynte å se etter alternativ reiserute.
Etter gjentatte broacher og stadig økende sjø bak oss så vi oss nødt til å sette fullt rev i storseilet.
For de av dere som ikke er helt inni seilerbegrepene så er en broach kort forklart et båten tar over kontrollen. En broach oppstår når seilføringen er for stor slik at vinden legger båten så langt over på siden med den konsekvens at roret på båten, som vanligvis står rett ned, nå legger seg tilnærmet vannrett. Dermed kan rormann ikke gjøre noe for å styre båten. Båten vil da gå inn i en kraftig sving opp mot vinden. Er farten på båten stor når dette skjer så kan konsekvensene bli svært alvorlige. En kan risikere at masten legger seg ned i sjøen. Er sjøen stor nok så kan en i verste tilfeller risikere at bølgene fyller seilene og det kan ta noe tid før båten retter seg igjen. Men nå gjelder heldigvis dette i de mest ekstreme tilfellene. På turseiling så legger båten seg kraftig og går opp mot vinden, så retter den seg opp igjen og vi får kontrollen på båten tilbake.
Det er likevel ubehagelig når det skjer og det er et veldig klart tegn på at en seilføringen er for høy.

Før vi revet storseilet så satte vi ny fartsrekord med båten på en bølgesurf. Bølgen antar jeg at var godt over 6 meter. Vi surfet denne bølgen i 16,5 knop. Fantastisk følelse de altfor få sekundene dette varte.
I skumringen så fortsatte vinden å øke og var  oppe i 19 m/s i kastene. Temperaturen ligger på 0,5 grader. Vi har kledd oss med det vi finner ombord av klær og vi ser ut som noe til og med Michellin figuren ville misunnet oss.
Mette kommer opp av salongen mens jeg står til rors og jeg ser skrekken i øynene hennes mens hun brøler, PASS, BAK DEG.
Jeg snur meg og ser rett inn i en vegg av frådende sjø som bare blir høyere og høyere. Til slutt har jeg bøyd hodet helt bak for klare å se toppen av bølgen. Utrolig hvor mye som da kan gå igjennom hodet på en. Jeg rekker og konstatere at jeg er stroppet til båten og at Mette rakk å skalke luken fra innsiden. Båten begynner å løfte seg i hekken og skyte fart fremover. Gudskjelov, vi slapp at bølgen brøt over båten, men i akterkant av cockpit. Det var likevel nok til at vi fikk en del hundre liter med vann ombord i cockpit men det rant heldigvis for ut igjen. Bølgen ga oss en fart på 15 knop. Det kan høres dramatisk ut og det er jo litt av vitsen 🙂 men dette er båtene bygd for å tåle. Så lenge vannet ikke slår inn i båten så er dette bare moro.
Etter dette kom snøen vannrett og med piskende kraft.
Jarle Andhøy, vi begynner etterhvert å forstå hva du holder på med. Bøyer oss i støvet for de forholdene du søker.

Vi hadde etter ca 100 nm fra Egersund lagt om kursen mer mot øst for å korte inn etappen ved å gå til Thyborøn for å få opp temperaturen i oss selv og å få tørke ut av båten. Og ikke minst, få oss noe søvn. Var fremme ca 08.30 lokal tid.

Varmen har vi fått tilbake og stemningen ombord er stigende.
Mette sliter litt med febertokter og vi har alle fått oss utdelt hver vår forkjølelse.
Barna har i dag også fått hver deres påskeegg så nå er den kalde seilasen glemt.
Til og med han far har fått påskeegg idag.
Er litt dårlig nettforbindelse her så bilder vil bli lagt ut senere.

Om formen til Mette ikke blir værre så tar vi i morgen avgårde til Esbjerg, en distanse på ca 85 nm.

Posisjon 7. april kl. 21.30
56’42,35N
08’13,32Ø
Utseilt distanse siste 24t 155nm.

Ellers så vil vi få takke alle dere som legger igjen kommentarer på våre innlegg. Vi setter vanvittig stor pris på dette. Tusen takk alle sammen.

Alle ombord i SY Amalie ønsker dere alle en fortsatt fantastisk flott påske enten dere befinner dere på fjellet, ved sjøen, på reise eller hjemme.

All for now and Fair Sailing.

Dette innlegget ble publisert i Blogg. Bokmerk permalenken.

24 svar til Thyborøn, Danmark

 1. Annemor sier:

  Kjekt å hørre fra dere! Vær forsiktig, mange klemmer fra mor 🙂

 2. Torbjørn Lea sier:

  Hei brutter!
  Hvordan går det med helsa hos dere? Ser dere er i Esbjerg. Planen videre og været?

 3. Randi sier:

  Har fått med meg at dere er på vei videre. Ha en fin tur. Klem til dere fra hu mor på Sola.

  • metterefvem sier:

   Hei mor 🙂
   Så flott at du og skrive her! Supert 🙂 Glede oss masse til dere forhåpentligvis komme nedover på besøk når me har nådd varmere strøk. Så kjekt at dere følger med oss på bloggen. Håpe dere kommer til å skrive til oss titt og ofte, selv om vår internettforbindelse nå etterhvert vil være så som så. Glad i dere 🙂 Klem fra alle ombord på SY Amalie

 4. Ole Knudsen sier:

  Litt av ein «flying» start dette !!! Godt dokker kom dokk igjønå den etappen, forståelig at dokk e blaude, kalde og trøtte 🙂
  Nå har me nettopp hatt et par flotte dager på stjernerøyane, med den kjekke familien dokkas/våres.
  Lykke te videre 🙂

  • Knut Arvid sier:

   Hei Ole.
   Ja det blei jo ein flying start, men samtidigt så va det utroligt godt å endelig komma avgårde itte någen forsinkelser som me ikkje va herre over.
   Men kaldt og vått, ja definitivt. Trøtte og slitne, ja i høyeste grad. Men itte ein sånn ein tur så smage det fantastisk godt å komma t havn.
   Kjekt at dokk kose dokkor på vårt andre paradis. Hils heile gjengen og skål med måte. Nå må eg ut å sjekka fortøyningane. Blåse stiv kuling her nå.
   Signe ankerdrammen… ttttog du an?

   • Ole Knudsen sier:

    Jepp !!! Tog an , kuling her og, vi kom hjem i ettermiddag , signe ankervarianten 🙂

 5. Berit sier:

  regne med at adrenalinet bobla nesten øve hos deg på turen øve… Du e`kje rektige:) Prøv nå å ta litt hensyn til Mette og ungene på resten av turen… gla i dåkkår adle. hils gjengen. klem fra skinnhead m familie:)

  • Knut Arvid sier:

   Berit, min kjære lillesøster.
   Såååå utrolig kjekt at den vandrende Roll-on’en leser bloggen vår. Savner deg masse og håper at alt står bra til.
   Eg love å ta hensyn t de andre, men eg må jo få litt kick eg og av og t. E jo ikkje akkurat hæla i taket ombord med ei som har feber og 3 andre som ligge å spyr i kver sitt hjørna…
   Håbe jo at du/dere komme på besøk t oss i sommer. Da hadde me gjort Middelhavet utrygt.
   Hils sååå mye til Arvid og Karianne.

 6. Anna Lea sier:

  Hei!
  Godt det gikk godt, minstemann! Ønsker dere alle en god påske. Tenker på dere!

  • Knut Arvid sier:

   Hei kjære mor.
   Du toppe heile dagen vår når me får melding fra deg. Alt e vel ombord. E kaldt og mye vind rett imot så me går litt korte etapper hver dag. Mette e ikkje heilt i strygen så me må nesten ta det litt itte hennas piba.
   Håber du kose deg på øynå og at du har fina veret. Glede oss alle sinnsykt til du komme nedover på besøk.

   Godklem fra alle her ombord.

 7. Randi sier:

  Har aldri før stått opp og logga meg rett inn på nettet, men gjør jeg nå, hver morgen. Hvor er dere, hvor langt er dere kommet , den rosa pilen på kartet beveger seg jo ikke, eller den gjør men i feil retning.. Regner nå med at dere er klar for det meste etter denne starten, tøffe Mette, Amalie, Sebastian og Tobias, det er ikke mange råtasser som dere. Bror min, han e jo ikkje tamme!
  Ha en trygg tur videre, og takk for at dere holder oss oppdatert, dokker e goe!!!

  • Knut Arvid sier:

   RANDI, min kjære søster.
   Så kjekt at du endeligt fant ut av kordan du svare på innleggene våre. Nå har du skrudd opp våre forventninger maaaange hakk. 🙂
   Utroligt kjekt å hørra fra dokkor.
   Når har vi kommet oss ned til en koselig liten havneby på vestkysten av Danmark som heter Hvide Sande. Vi hadde egentlig planlagt å gå til Esbjerg idag, men det blåser opp til stiv of sterk kuling fra sør, som er rett imot. I tillegg så sliter Mette litt med feber så det er svært usikker hvordan etappene blir de neste dagene. Men det blir nok en del korte etapper.
   Eg har fått streng beskjed fra Amalie og å sei te deg at det e DU som ikkje e tamme. Om du hadde vært med her så e hu sikker på at du hadde bada i sjøen. E varmt i sjøen her, heile 2,5 grader.
   Håbe du følger oss videre og som nevt, kommentarer blir høyt verdsatt.

   Hilsen fra heile gjengen ombord i SY Amalie.

 8. Geggi sier:

  Hekken, Lea!! Litt av ein start dåkk har hatt på turen. Satse på at det roe seg nå framøve. Har blitt eindel surfing på meg og i påsken – på paddå ifra godstolen 🙂
  Lykke te videre!!

  • Knut Arvid sier:

   Geggi, my man!!!
   Syge granskauen så kjekt å hørra fra deg då. Nå må du ikkje slida deg heilt ut med den surfingå di.
   Om du får sjangs, kan du senda meg nummeret t Ole Kristensen på IAT. Ser ut som me tar turen t Esbjerg i mårå. Får eg anledning så tenkte eg å gi an et pip.
   Vett du om han e på fjesbogå?

   • Geggi sier:

    Hallaisen ja! (nå måtte eg sjekka om det va i det kvide hus du va…. interne den) 🙂
    Nei, eg må ta den surfingå i små omgangar for an e nokså tonge den der Ipaden itte et par timar i fanget 🙂
    Må tro eg har full kontroll på dåkkår flerne ganger i døgnet så ikkje någe tull!! 🙂
    Har jo vært på tråden me Hovedredningssentralen någen ganger allerede bare for at de ska ver topp skjerpa 🙂 Angående Ole så vett eg kje om an e på Face men eg sende jaffal nummeret hans på sms te deg. God ide å hilsa på kjentfolk når du fysst e på de trakter. Sjøl e eg på jobb nå – ja någen må jo fylla opp kundene når du stikke 🙂

 9. Torbjørn Gjerde sier:

  Spennende å følge dere på ferden! Vi lå ved siden av dere i Stavanger gjestehavn i seilbåten Windy (en CB 365), ved starten av turen, og da er det jo ekstra kjekt å følge med.

  Har seilt samme strekning selv, men da var det mye hyggeligere, tror ikke jeg ville byttet den turen med dere 🙂

  Lykke til videre!

  mvh
  Torbjørn Gjerde

  • Knut Arvid sier:

   Hei Torbjørn.
   Kjekt å høre fra dere igjen og takk for sist. Hvor har dere tilbragt resten av påskeferien?
   Veldig kjekt at dere følger oss på bloggen og kommenterer innleggene.
   Vi har hatt mye vind og kulde de siste dagene og det ser visst ut til å fortsette en periode til.
   Idag har vi gått inn til en plass nord av Esbjerg som kalles Hvide Sande. En liten og koselig dansk fiskelandsby.
   Om været ikke blir bedre eller om vinden ikke endres så blir det korte etapper framover så vi satser på å ta korte etapper. Vi ligger allerede et stykke etter på fremdriften, men vi har ingenting å haste etter.
   Hils fruen, så håper jeg vi snakkes snart.
   Mvh Mette og Knut.

 10. aina sier:

  Hei Knut.
  Godt å se at dere endelig er på vei…., selv om det virket som en litt tøff start:-(
  Vi ligger nå nede på Gran Canaria (i Puerto de Mogan) og koser oss med 28 grader og sol….Gled dere:-)))
  Regner med vi sees i løpet av sommeren her nede i varmen en plass:-)
  Kos dere videre på turen, og husk å seile forsiktig.
  Klemmer fra familien Borkamo (symariell.blogspot.com)

  • Knut Arvid sier:

   Hei Aina.
   Fantastisk kjekt å høre fra dere. Følger dere på bloggen. Forstod det slik at dere har gjort Mogan til deres base? Høres helt utrolig ut.
   Jeg er noe usikker på om vi kommer til å gå ned til Kanariøyene. Er redd det blir rett inn i Middelhavet når vi kommer ned til Gibraltar. Er sterke krefter ombord som også vil innom Marokko. Vi får se når vi nærmer oss.
   Hadde jo vært helt toppers om vi hadde fått til å treffes i løpet av perioden.
   Masse hilsner fra Knut med resten av familie.

 11. Kjell S sier:

  Vi følger med spenning med på seilasen. Noen bruker brett når de surfer, mens andre MÅ ha en 43″ seilbåt for å få opp pulsen. Ha fortsatt en god seilerpåske. Hils Mette og ungene fra Tordis og Kjell.

 12. Sigve Nicolaisen sier:

  Kjekt å lesa kos dokke har det! 🙂
  mvh Sigve

Kommentarer er stengt.