Esbjerg, Danmark

Påskeharen dukket brått og uventet opp i Thyborøn. Og til og med han far fikk besøk av haren. Nå er han far noe større enn barna, noe også påskeharen var fullstendig klar over og tok hensyn til. Bildene under taler for seg selv…

 

 

 

 


Vi gikk fra Thyborøn søndag 9. april. Planen var å ta turen direkte til Esbjerg. Vi visste på forhånd at der var varslet sørlig kuling så om det skulle bli for mye stamping i motsjø så ville vi gå innom Thorsminde eller Hvide Sande på vei ned.
Var avgårde klokken 8 om morgenen etter en herlig natts etterlengtet søvn etter den strabasiøse turen dagen før.
Vi hadde gått for motor i vel 4 timer før vi syntes at nok var nok. Sjøen var da såpass stor at vi mistet for mye fart til å gå videre. I tillegg så var der kaldt, skamkaldt. Vi forsøkte å gå inn til Thorsminde, men her ble vi effektivt stoppet av en mindre sandfrakter som lå å blokkerte innkjørselen til havna. Vi forsøkte å gå rundt ham, men da ga han gass og blokkerte oss igjen. Etter at jeg lettere forbannet og fortvilet gjentatte ganger forgjeves hadde forsøkt å kalle han opp på VHF’en for å høre hva han holdt på med, ga vi opp og gikk videre sørover. Før vi gikk videre så lurte jeg et lite øyeblikk på om jeg skulle sette hardt mot hardt, men fant ut ganske snart at hans båt på 350 tonn mot vår båt på 12 tonn ville vært rått parti, så den tanken slo jeg forholdsvis fort fra meg. Vi resonerte oss frem til at årsaken til at vi ble blokkert var at den hadde som oppgave å assistere et mudringsfartøy som lå like utenfor moloen for å mudre og hente sand opp fra havbunnen. De ville vel ikke riskere noe som kunne forstyrre dette.

Vi stampet videre ett par timer til før vi endelig kom til moloen inn til Hvide Sande. Var heldige å fikk en god plass på flytebrygge. Er en fordel å få flytebrygge når en kommer nedover mot disse distriktene. Tidevannsforskjellene her begynner å bli merkbare. Selv om de foreløpig er på beskjedne 2 meter så, er er det likevel betydelig for oss sørvestlendinger som er vant med en forskjell på 30-40 centimeter. Men vi kommer i løpet av turen, når vi kommer ned i den engelske kanal, få forskjeller opptil 8-10 meter.
Hvide Sande var en veldig idylisk plass. Det er et lite tettsted som har ca 3000 innbyggere. Det er en av Danmarks største fiskebyer med flere større fiskemottak. Dette bar også byen preg av. Selv om dette var 1.påskedag så var alle butikker åpne og yrende liv i byen. Veldig mange tyskere av en eller annen grunn.
Vi fant et røkeri og prøvde oss på noen danske delikatesser som røkte reker, røkt laks, røkt steinbit, røkt rødspette og annet snadder. Ålen styrte vi unna, selv om det visstnok skal være en delikatesse. Ja, det smakte godt.

Da vi kom tilbake til båten så ser jeg at den ene radarreflektoren i masten er på vei ned. Det er samme firma som har montert disse som også monterte antennen i mastetoppen som brakk like før avreise og som gjorde av avreise ble 2 dager forsinket fra Stavanger. Det er også samme firma som for ett år siden reparerte kicker’en (som holder bommen nede/oppe) som også røk like før avreise og som ville, da jeg reklamerte på dette, ha betalt 4000 kroner for å fikse det en gang til. Det firmaet har ihvertfall mistet meg som kunde.
Uansett, vi må opp i riggen for å feste dette på nytt. Amalie tar på seg jobben, mens jeg og Mette drar henne opp i riggen. Reflektoren er nå på plass og alt ser ut til å være i orden.

Natt til mandag var vindfull og urolig i båten da kulingen kom inn over land. Når vi stod opp på mandag var vi veldig usikre på om vi ville komme oss videre til Esbjerg den dagen. Etter å nøye studere forskjellige værkanaler så fant vi ut at der ville være et lite vindu mellom 11.00 og 21.00 før ny sterk kuling skulle slå til i Tyskebukta. Vi visste på forhånd at det ville bli en ny dag med mye stamping i motsjø og for motor. Klokken 12 var vi avgårde. Vi fikk en liten kuling imot oss hele tiden og 2-3 meter bølger. Vil anta at de danske krabbene er godt fornøyd med oss da Sebatian sørget for å holde dem med mat underveis. Sjøsyk…

Takket være mye motstrøm så kom vi inn til Esbjerg klokken 21. Det var mørkt og vi var våte og kalde.
Det blåste opp like etter at vi hadde gått til kai og vi fikk en ny urolig natt hvor båten lå å kastet på seg i sterk kuling.

 

 

 

 

 

 

Dagen idag begynte med å ha skoleundervisning for barna, for nå er påskeferien slutt. Var nok en litt uvant setting for dem å la mamma undervise dem i båten, men vi har inntrykk av at de egentlig likte det.

 

Sebastian har også matfag på skolen og han måtte derfor stå for brødbakingen til frokost. Brødet var godt på smak, men jeg ville ikke mistet det på tåa, for å si det slik…
Tok meg også en kjapp tur til lege idag, etter Mettes strenge kommando. Har hatt en litt stygg hoste de siste dagene og masse ulyder fra lungene når jeg puster. Ville bare få bekreftet at det ikke var noen lungebetennelse på gang. Alt ok og ingen lungebetennelse. Kun en bitte liten forkjølelse. Damene tror jo at vi mannfolk er døden nær når vi får en liten forskjølelse. Kan ikke forstå det…
Vi fikk også tatt en runde i Esbjerg sentrum idag fant dette interessante veiskiltet i ett kryss. Stilig. Fikk også en tur i bowlinghallen for hele gjengen.

 

 

 

 

 

I utgangspunktet så var jeg ikke så veldig klar for bowling, men da vi fikk servert øl og vodka der så ble det jo etterhvert ordentlig moro å bowle og jeg ville ikke gå der ifra…

Vinden har roet seg i løpet av dagen og vi vurderer om vi skal gå videre til Helgoland i morgen eller om vi skal drøye til torsdag. Værmessig så er utsiktene bra begge dager. Men vi er fortsatt litt på skrå når det gjelder den fysiske formen og trenger muligens en dag til for å hente oss inn igjen.

Igjen, tusen takk for mange meldinger fra dere. Vi blir veldig ydmyke når så mange følger oss. Dette er svært overraskende for oss og utrooooolig gledelig.

Må til slutt ta med en herlig episode vi hadde med Tobias på 9 her igår:
Vi prøver hele tiden å lære barna litt av de små enkle elementære tingene som å skifte dorull når de har brukt opp den gamle, slukke lyset etter seg når de er sistemann ut av rommet, lukke døra pent og ikke smelle den igjen, tømme søppeldunken når de ser den er full når de skal kaste noe. Akkurat det siste der kom frem igår når Tobias åpner skapdøra inn til søppelet og skal kaste noe. Søppelet er fullt og jeg spør ham pent: Hva har du lært at du skal gjøre nå? Helt uanfektet svarer han: Å presse…

All for now, and fair sailing.

Dette innlegget ble publisert i Blogg. Bokmerk permalenken.

14 svar til Esbjerg, Danmark

 1. Utrolig kjekt å følge dere på bloggen og en fantastisk forfatter. Gleder oss til videre lesing og historier. Ha en fantastisk seilas videre !!!

 2. Randi sier:

  Nå har vi fått med oss at dere er kommet til Helgoland.håper turen gikk bra.Kosa dokker masse.Tenker mye på dere.Ha det bra alle mann. Goe klemmer fra mor og far på Sola.

 3. Frode Sjøthun sier:

  Ship ohoy – AMALIE,

  Takk for sist – forresten. Turen dere har lagt ut på er det vi andre drømmer om – og som dere nå «bare» bestemte å gjøre.
  Knut – du er kjempeheldig som får dette til. Og du må nok også ha en fantastisk halvdel :-), og ikke minst unger som vil. Lærer vanvittig mye – ikke bare «å stappe i bøtta», men å sette pris på hverandre når en lever så tett på.
  Da er jeg inne på «å ta vare på». Leste vel 19m/s. Mye vind. Kaldt. Ufyselig kaldt og vått. Ja, båten tåler det, men ta dere god tid (ser dere er fortsatt i Esbjerg). Les værmeldingen, men ikke slik fanden leser bibelen. Sier dette for at resten av turen skal bli veldig bra. Og dere vet det.
  Med vår 40 foter seiler jeg heller kun med genua når det er kraftig vind på (slør)lens. Blir dradd ikke skjøvet med dertil «broach».

  Ønsker dere en fantastisk flott og god seilas videre – med nok vann under kjølen.

  Seiler hilsen fra
  Frode Sjøthun
  s/y INSPIRASJON

 4. Geggi sier:

  Kjekk lesning, Lea (du vett å ordlegga deg) 🙂
  Ka firma e det så jørr livet surt for dåkk på båden?
  Greit for andre å veda kanskje…

  Forresten, Esbjerg e vennskabsby te Stavanger og sikkert de andre på skiltene og 🙂

 5. Kjell S sier:

  Tobias er en kjempegutt. En herlig alder da alt er nytt og spennende. Jeg støtter andres kommentarer i at det er vi som må takke for de flotte og spennende reisebrevene fra dere. God tur videre. Tordis vinker og hilser.

 6. Randi sier:

  Knallkjekke oppdatering, og godt skrevet og gode bilder, det satt standarden for hvordan vi vil ha det, hver dag.Godt å høre at alt står forholdsvis bra til med dere alle, og at dere er i gang med hverdag og skole. Regner med at du broremann er til god hjelp for Mette her, siden du er så tålmodig når det gjelder sånne ting. Her hjemme har vi hatt en fin påske, med hele familien, påskejakt og mye god mat. Fant «et fjell» med esker og sekker som var stablet opp etter veggen på et soverom hjemme hos oss da vi kom hjem. Regner med at dette er de «et par esker og sekker» som vi skal lagre for dere:-) Hils alle ombord og vær forsiktige

 7. Annemor sier:

  kjekt med pc mor e der for å følge med dere igjen vær forsiktig hils alle fra meg

 8. May-Brit sier:

  Godt å høre at forkjølelsen bare var en forkjølelse og ikke lungebettenelse. Neeeeiii, kan ikke forstå hvorfor vi damer tror det er så mye mer enn en liten forkjølelse når dere menn er syke.

  Når det gjelder kommentaren til Tobias, hva kan vi si, «de er fine i den alderen.» Da ønsker jeg dere god bedring, og lykke til videre..

  Det er vi som er heldig å få følge dere på bloggen, spennende. Mange gode kommentarer og flotte bilder.

 9. Hei ,det var ikke rart om dere fant skilt mot Stavanger. Esbjerg er en av Stavangers 11 vennskapsbyer,dette kan jo gjerne brukes i undervisningen til elevene ombord 🙂 Hilsen Terje

 10. Arnfinn Pettersen sier:

  Etter siste sjekk på dere har jeg inntrykk av at «skytts-englene» deres også har oppdaget at påskeferien er over, og at de så smått har begynt å jobbe til deres fordel.
  Håper dere snart er i «seget» ! !

  Hilsen Arnfinn P.

  • metterefvem sier:

   Takk for det 🙂 Vi satser på bedre vær og vind fremover. Kjekt at dere følger med oss på bloggen!
   Mette

 11. Sigve Nicolaisen sier:

  Tenke på dokke, e en smule misunnelig………;-) mvh Sigve

Kommentarer er stengt.