Amsterdam, Holland

Vi er kommet inn i havnen Sixhaven i Amsterdam.
På vei hit, siden sist innlegg, når vi var i Leeuwarden, så har vi vært innom Grou, Urk og Lelystad Haven.
Etter Grou gikk vi ut av kanalene og kom inn i Ijsselmeer, som er en innsjø, består hovedsaklig av ferskvann, som er sperret av mot den nordlige Nordsjøen med noen enorme barriærer helt i nord. Jeg har av en eller annen ufoklarlig grunn alltid hatt et stort ønske om å en gang i mitt liv kunne seile på Ijsselmeer. Det fikk vi gjort igår under superbe omstendigheter. En skarp kryss i strålende sol og 7,5 knops fart. Var kaldt, men likevel en fantastisk følelse.
Etter Leeuwarden gikk turen til Grou. Her hadde vi avtale med reparatør om at vi skulle ringe han på fredagen for å avtale tidspunkt for når han skulle treffe oss for rep av varmeapparat. Han kunne komme på fredag klokken 16.00. Han skulle da ha overtidsbetaling for dette. Luringen.
Jeg hadde noen timer på meg før han ville komme. Ingenting skulle være uprøvd, så etter kort tid fant jeg en blokkering i det ene dieselfilteret som gikk til varmeapparatets dieselpumpe. Dette ble demontert og byttet ut. Varmeapparatet startet så lett som det aldri før har gjort. Mette var så fornøyd at hun klødde meg til og med litt på ryggen. Og daaa er hun fornøyd. Det liker jo han far 🙂
Det viste seg at der skulle være båtutstilling i Grou denne helgen så vi ble forvist fra gjesteplassen vi lå på av «Havenmeister». Der var visst fullt overalt. Like ved så lå der et sjarmerende hotell med egen stor brygge. Vi gikk å spurte the big boss om å få lov å ligge på deres brygge til dagen etter. Det var en søt dame i sin beste alder som var daglig leder av hotellet. Etter at vi lovet å besøke hotellets restaurant om kvelden så kunne vi få ligge ved kaien deres så lenge vi ville.
Idet vi skulle legge til kaien på hotellet så kommer en ung servitør springende ut med hvit forkle og tok imot fortøyning og ga oss masse råd og tips om hvordan vi skulle fortøye og om hvordan vi burde justere fendere. Her lærte vi masse… Nå tror jeg vi vet hvordan vi skal fortøye en båt… 🙂 Tanken til servitøren var ihvertfall bra.

Dagen etter, lørdag, gikk vi ut av kanalene og inn i Ijsselmeer. Var fantastisk herlig å komme ut i åpen sjø igjen å kunne sette seil. Vi gikk sørover ett par timer før vi gikk inn til Urk.
Urk er en liten by med omlag 19 000 innbyggere. Byens hoved inntektskilde er fiske. De skal etter sigende inneha en av nordeuropas største fiskeauksjoner.
Dette bar også byen til en viss grad preg av. På byens mest sentrale utsiktspunkt så var der en stor statuen av en kone som satt å speidet ut over Ijsselmeer i påvente av at mannen og sønnen skulle komme hjem fra fisket.
Rundt denne konen så var der slått opp utallige tavler med navn, alder og årstall.
Alle disse navnene, som var så langt tilbake til 1800-tallet opplyste om navn og alder på de som hadde omkommet på sjøen under fiske.
Fra 1950-tallet så var også navnet på båten de var på da de forulykket, tatt med. Når en studerte disse tavlene så kunne en se at så og si hele familier var omkommet. Far og både 2 og 3 sønner. Opptil 6 stykker hadde omkommet på samme fartøy.
Dette ga rom for ettertanke og det er vanskelig og sette seg inn i slike tragedier og hva det må ha å si for et så lite samfunn. Det får en til å sette stor pris på de en har. Det gir oss en klump i halsen å studere disse tavlene og samtidig sette seg inn i den enorme tragedien det må være for den gjeldende familien. Det hjalp i hvertfall ikke meg at denne plassen lå like ved en stor kirke og at det var midt i den lokale kirketiden på søndag formiddag og flott korsang kunne høres. Rammen rundt det hele ble minnerik.

Urk ligger ca. 35 nautiske mil fra Amsterdam. Vi hadde planlagt å reise fra Urk på søndag formiddag. Da jeg etter den daglige joggeturen fant ut at der var varslet både kuling og betydelig sjø, så valgte vi å utsette avgangen til mandag. Men der kom ingen kuling og sjøen som slo mot land var ubetydelig.
Bestemte oss dermed for å gå fra Urk på søndag ettermiddag.
Vi gikk gjennom en sluse inn til Markermeer, og like etter slusen gikk vi inn til Lelystad Haven. Ideet vi har 15 minutt igjen før ankomst så åpner himmelens sluser seg som jeg aldri før har opplevd. Der kommer ned hagl store som basketballer (Mette sier at jeg overdriver, men jeg er sikker på at de ihvertfall var like store som fotballer). Vi burde absolutt hatt hjelm på oss. Det var en stor havn med masse flotte, store typiske kanalbåter. Fasilitetene var sikkert bra, men vi var der for lite til at vi fikk dra nytte av dette.
I morges var vi avgårde rundt klokken 10.00 og kom inn til Amsterdam i 13.30 tiden etter å passere kun en vippebro og 1 stk sluse som senket oss med 10 cm. I følge GPS så ligger vi nå 2 meter under havet…?!?

På vei til Amsterdam så fikk barna gjort ekstra lekser. De gjorde også lekser igår, på søndag. Dette for at de skal få leksefri i morgen, tirsdag. Da vil vi prøve å være tidlig oppe slik at vi kan få hele dagen i Amsterdam. I tillegg til dette så ble jeg servert nybakt krydderkake underveis som Amalie hadde laget i og med at hun har matlaging som fag på skolen. Fantastisk godt.
I morgen så venter vi også besøk av en annen seilebåt fra Norge som er på langtur. S/Y Enzo. De skal være ute noe lengre enn oss og skal krysse Atlanteren. De kan følges på bloggen www.batboer.com
Mulig vi slår følge med den ett stykke videre på ferden.
Været har bedret seg og temperaturen er på vei opp. 8 grader når vi gikk fra Lelystad i morges og 12 grader i skyggen i Amsterdam idag.
Vi blir liggende i Amsterdam ihvertfall til onsdag.
Nettet er dårlig og jeg har gjentatte ganger forsøkt å laste opp gode bilder, men dette kommer heller etterhvert. Skal se om jeg kan få laget en egen side med kun bilder og eventuelle filmsnutter.
Håper at alt er bra hvor dere enne måtte befinne dere. Tusen takk for fantastiske tilbakemeldinger og info fra Norge.

That’s all for now and fair sailing.

Dette innlegget ble publisert i Blogg. Bokmerk permalenken.

8 svar til Amsterdam, Holland

 1. Torbjørn Lea sier:

  Hei på dere!
  Amsterdam er vel en kjekk by, vel? Vi var der jo uka før påske Tove og meg. Forstår dere har masse kjekke opplevelser iblandet både skolearbeid og faste joggeturer til skipperen (en påstand undertegnede er en smule skeptisk til), men det er jo aldri for sent å begynne………! Hils alle så mye, og til Amalie: flott innlegg du hadde skrevet på bloggen!!

 2. Arnfinn Pettersen sier:

  Halaiis ! – Kl.er 12.15, den 25. april (i Sandnes). Ser dokke ligge med 0 i fart og kurs, så dokke må trivast i Amster. Kan eg godt forstå ! Har dokke prøvt på kagene, som May-Brit kommenterte ? Ja, de e’ møje godt i det stora udlandet. Må bare hiva meg på at skipperen e goe å ordlegga seg ! E de den skarpe ankerdr—en så virke så godt ? Ser Amalie blir mobba for dårligt elle ingen bokmål. Eg syns de e herligt og avslappane å skriva dialekt. Og nå e de jo tillatt å skriva engelsken og sånn som du sei/udtale den. Va øveraska kor voksen Amalie va blitt (bildene). Sist eg /me såg deg va du mormor si sjarmerane kosejenta ! – Skipper: Pass på at du får me deg nok «skrivevæska» te itte Biskaya og goe tur videre! !

 3. Randi sier:

  Hei Amalie
  Kjekt å høre fra deg, jeg har vært så spent på om du som er blitt ungdom også trives ombord. Jeg er beroliget, det høres ut som du har det helt toppers, rett og slett het konge! Så flinke du er å ordlegge deg (selv på bokmål) ja både kaptein og matros scorer høyt her. Håper du greier å mase deg til en konsert, jeg støtter deg fullt ut i det. Kos deg videre Amalie, kjekt å se at du jobber med skolearbeid, men det regnet jeg med at du kom til å gjøre, så flink som du er på skolen!
  Hils alle ombord og vær forsiktige.

 4. May-Brit sier:

  Hei, herlig. Må si meg enig med Kjell, blir nesten litt misunnelig. Men det er dere vel undt. Føler meg litt dum her jeg sitter på jobb og ler høyt av de bra kommentarene dine Knut Arvid. Jeg kan ikke forstå at du synes Knut Arvid overdriver Mette, har ikke sett noe til det tidligere i bloggen. Nå må dere være forsiktige med «kakene» i Amsterdam, har hørt at de er litt spesielle. Det ser veldig koselig ut der da, en av storbyene jeg har tilgode å besøke. Og leksene går bra ser jeg. Flinke dere er. Kos dere i Amsterdam. Følger spent med videre. klem fra May-Brit

 5. Kjell Brosten sier:

  Amsterdam er en meget trivelig by med en masse aktiviteter og skobutikker. Ta en spasertur i gamlebyen, kansje kombinert med kanalbåtcruise. Du må også passe deg for «de røde lyktene» som er i enkelte hus.

  Tordis og jeg gleder oss stort når vi får lese hva dere opplever. fikk oss en svært så god latter da du beskrev de forskjellige grunnstøtningene og kommentarene fra folkene på lekteren. Det er jo slike episoder som gjør en slik ferie til noe helt ekstra.

  Temperaturen er ikke til å skryte av hjemme. Likevel er tulipaner og liljer i full blomst i hagen. Kan nok ikke sammenlignes med Nederland, men det er i alle fall et tegn på at våren kommer nok i år også.

  Får lære meg til å håndtere satelitt telefonen. Det kan da vel ikke være så vanskelig , selv for en «gammel» mann.

  På jobben går det helt fint. Det ser ut til at Arnt har hele kontrollen. Er i grunnen litt stille for tiden. I alle fall for mitt vedkommende innenfor utleie. Ellers er det nok å gjøre for alle.

  Kos dere fortsatt og nyt livet.

  • Knut Arvid sier:

   Hei Kjell.
   Veldig kjekt å hre fra dere.
   Vi storkoser oss i Amsterdam. Hadde en flott dag i byen igår. Idag har der regnet og blåst hele dagen så der var litt surt og kaldt inne i byen.
   Er usikre på om vi går videre i morgen. Er litt avhengig om den sterke kulingen som er varslet i natt vil avta utpå dagen.
   Veldig kjekt at du følger oss på bloggen vår. Er ikke lett å finne plasser med skikkelig nett her uten at det koster skjorta, men vi prøver å få blogget litt så ofte vi får muligheten.

   Hils Tordis og de andre på kontoret så mye.

 6. Ane sier:

  Savner deg amalie! :* må Skype når dere får bedre nett ❤

  • metterefvem sier:

   Missu too ❤ ahahah,, akuratt nå har vi bra nett :PP ❤ såå,, sende melding på face!

Kommentarer er stengt.