Mens vi venter, Torrevieja, Spania

Serviceinnstillingen til spanjolene, ihvertfall veldig mange av dem, er unik. Det virker for oss som om det er tydelig for mange av dem at de har begynt å innfinne seg med den økonomiske situasjonen de befinner seg i og gjør sitt ytterste for å bedre den. Om noen få enkeltindivider kan klare det på egenhånd er vel heller tvilsomt, men når stadig flere får opp øynene og heller begynner å jobbe for å dra lasset sammen så vil det ihvertfall ikke virke i en enda mer negativ retning for dem.
Jeg skrev litt tidligere om at havneavgiftene i Spania nesten har doblet seg dette året og at utenlandske seilere velger å trekke til andre land for å enten feriere og å legge båtene sine i opplag for vinteren.
Jeg er fortsatt av den oppfattning at det å legge båtene i opplag i Spania over vinteren er veldig dyrt. Den ene havnen vi var i, Altea, kostet det Nok 70 000,- pr år å få seg ett feste til land for en båt på rundt 40 fot. Men når det er sagt så vil det bli rimeligere jo lenger vest på den spanske kysten en kommer. I de spanske havnene ned mot Gibraltar er prisene langt under en fjerdedel av det de er oppe i området mot de Baleariske øyene.

Det vi har oppdaget i løpet av den halvannen uka ekstra vi har vært her i Torrevieja, er at serviceinnstillingen til de som jobber i marinaene er ekstremt høy. Og da er det vel kanskje ikke så farlig om en må betale noen Euro ekstra? Men når det er sagt, så har vi i den siste tiden vært i en situasjon hvor vi nok har krevet en del ekstra assistanse enn hva som er normalt.
Der har vært mye å tenke på og mye som skal organiseres i forbindelse med utbedringen av det skadede roret. Båten skal heises på land i en passende marina, folk skal skaffes til å utføre arbeidet, overvåke forsendelsen av nytt ror slik at dette kommer frem i tide, skaffe oss plass å bo mens båten er på land, utallige forsøk på å skaffe oss leiebil, ordne med buss/tog til eldstemann, Fredrik, som kommer til Malaga på lørdag kveld, rapportering til forsikringsselskap osv osv.
I mye av denne organiseringen så har vi hatt behov for assistanse. Om de som er ansatt på marinaen er de rette å spørre er vel noe usikkert, men det var ihvertfall naturlig for oss å begynne med dem. Og for en service…!!!
Uansett hva vi lurte på, og selv om det ikke var deres bord, så snudde de seg virkelig rundt og tok tak i våre forespørsler. Det var ikke snakk om å ta ekstra betalt eller tillegg i havneavgifter. Det føltes som om de var like fortvilet som oss i den situasjonen vi var kommet opp med roret på båten. Men, når det er sagt, så kan en muligens forvente litt god service også når avgiftene er av dette kaliber.

For å ikke gjøre dette for langt så er statusen idag som følger.
Vi fikk båten på land på fredag morgen. Roret var bekreftet å ankomme hit samme dag. Vi valgte derfor å ta opp båten til tross for at roret ikke var kommet slik at vi kunne demontere det gamle slik at alt skulle være klart når det nye kom.
Dagen før, torsdag, gikk med til å klargjøre båten for å få den på land. Vi flyttet dermed på torsdag kveld inn på ett hotell i ett område som kalles for Orihuela. Orihuela ligger ca 10 minutters biltur sør av Torrevieja. Det er et helt greit familiehotell ved stranden.
Ungene storkoser seg og maten er helt grei.
Mette og jeg reiste bort i båthavnen igjen tidlig fredag morgen og flyttet båten bort til kaien hvor den skulle løftes opp. I utgangspunktet så ville havnesjefen at båten skulle løftes opp på torsdag kveld, men da blåste der liten kuling i havna og med defekt ror så nektet kapteinen å gjøre dette på grunn av den begrensede manøvreringsdyktigheten båten da vil ha.
Det er ikke til å komme bort fra at det var en fantastisk følelse når stroppene ble lagt under båten og de endelig var igang med å løfte på fredag morgen. Ventingen nærmer seg omsider slutten.

Stroppene strammes og båten er på vei opp av vannet. Det defekte roret kan såvidt skimtes.

Det var ingen overraskelse å se roret når det endelig kom over vannet. Vi har dykket gjentatte ganger for å se på det, men det blir uansett litt anderledes når det kommer opp av vannet.

Oppe av vannet…

Etter at båten har blitt spylt ren under så kommer to mann og umiddelbart går igang med å få ut roret før båten senkes ned på krakker for noen dager før nytt ror monteres. Nytt ror skal monteres og epoxybehandles før det bunnstoffes.

Det ødelagt roret er oppe av vannet. Støtende bilde:-)

Det nye roret ankom marinaen på tirsdag morgen.

Vi hadde bestemt oss på forhånd og bruke helge på å få vasket båten og bunnstoffe under vannlinjen slik at alt dette var klart når roret var ferdig montert.

Det nye roret er på plass.

Etter at båten var på land og plassert trygt i krybba si så fikk vi vite at der ikke var tilgang til båten i helgene. Området hvor båten stod på land ble rett og slett låst av i helgene og det var heller ikke tillatt å bo i båten når den stod på land. Forbasket… Der røk ennå mye av fremdriftsplanen.
I følge planen vår så skulle vi på denne tiden egentlig vært i området rundt Malaga. Fredrik hadde billett til Malaga og skulle lande der på lørdag og dermed sjekke rett ombord. I og med at vi nå ligger i Torrevieja så måtte han ta ekspressbuss fra Malaga til Alicante. En busstur på nesten 8 timer. Avstanden mellom Malaga og Torrevieja tilsvarer avstanden mellom Stavanger og Oslo.
Fra Alicante ble det en drosjetur på en halv time.
Han ankom hotellet klokken halv ti på søndag morgen da etter en reisetid på nesten 20 timer.
Det ble ett hjertelig gjensyn med eldstemann. Det var fantastisk og se ham igjen etter kun å ha telefonisk kontakt de siste 4 månedene. Beklageligvis så blir han ikke så lenge da han må tilbake på jobb etter 10 dager sammen med oss. Men det virker som han egentlig har det ganske fint her på hotellet og vi merker jo at han har stor sans for spanske jenter… 🙂

Tobias tester ut caps og briller… KUL

Helgen gikk på på å slappe av ved bassenget på hotellet og å få gjort litt nødvendig innkjøp.

Trangt om plassen…

Vi har også besøkt en strand som var så overbefolket av folk at du knapt kunne se stranden. Er det sykeste….
Om roret hadde ankommet som lovet så hadde vi vært avgårde på mandagen.

Sindre vasker dekk…

En litt fin en: Da jeg avtalte med verkstedet som skulle gjøre jobben så sa jeg til dem at roret er bekreftet å ankomme til marinaen på fredag. Jeg ville gjerna ha båten opp ett par dager i forveien slik at alt var klart når roret ankom. Dette ville ikke verksted høre noe av og jeg fikk følgende tilbakemelding når jeg forslo dette for dem i telefonen: Knut, listen. This is Spain. Spain is mañana. If the rudder is promised to arrive at Friday, I can guarantee you that the rudder will not be here at Friday.
Han fikk rett. Roret ankom som nevnt, idag, tirsdag. Irriterende at han fikk rett…

Vi har vært tidlig oppe og i marinaen de siste dagene. Båten er vasket og bonet. I morgen, onsdag skal den bunnstoffes og roret som nå er montert skal behandles med epoxy.
Kjøleskapet skal igjen fylles opp og, om det går som vi planlegger, noe som er like spennende hver gang, så skal båten på sjøen i morgen ettermiddag. Vi satser da på å ta avgårde umiddelbart og tar en kort seilas ned til Mar Menor. Mar Menor er en «innsjø» like sør av Torrevieja. Innsjøen er ca 6-8 x Stokkavannet i Stavanger og er på sitt dypeste 5 meter. Her finner vi blant annet byen San Javier. Dette er en plass kapteinen har besøkt tidligere og vil gjerne vise dette til resten av mannskapet. Antar at vi blir liggende her kun en natt før vi setter videre. Vi har ikke all verden med tid før vi på være i Malaga, da dette er avreisestedet for Fredrik i neste uke.

Vi har idag, tirsdag vært i Torrevieja i to uker. Planen var å være her i 2 dager og vi skulle etter planen vært betydelig nærmere Gibraltar idag, men vi kan ikke råde over alle elementer og denne rorskaden var overhodet ikke planlagt 🙂
Oppholdet her i Torrevieja har egentlig ikke vært så ille, selv om kapteinen etter mer enn to dager på samme plass, blir svært rastløs om han ikke får heise seil.
Tobias og Sebastian har truffet klassekamerater som har kommet på besøk, Anna og Daniel. Vi har hatt meget hyggelige treff med denne familien og barna har storkost seg sammen.
I begynnelsen av oppholdet så fikk vi også noen fine dager sammen med Mette sine søskenbarn som er i leiligheten sin i Torrevieja.

Som nevnt, så håper vi på å være avgårde på onsdag ettermiddag. Vi vil nok derfor i tiden fremover har svært dårlig tilgang til internett da vi ikke planlegger å gå inn i noen havner, men å heller legge oss for anker.
Men, så snart vi igjen har skikkelig nettforbindelse så vil vi igjen få oppdatere bloggen.

Ett lite tips: trykk på follow-knappen øverst i hjørne og legg inn din email adresse så får du en email så snart bloggen vår blir oppdatert.

All for now and fair sailing.

Litt bilder:

Kapteinen får massasje på stranden.

 

 

 

 

 

Hyggelig aften med søskenbarn av Mette.

 

 

 

 

 

Kos ved bassenget i Torrevieja.

 

 

 

 

 

Hyggekveld i «Los Angeles» i Torrevieja.

 

 

 

 

 

Sebastian sliter med å holde minen…

 

 

 

 

 

Arkitektur.

 

 

 

 

 

Mens vi venter på maten…

 

 

 

 

 

Kunst eller hærverk?

 

 

 

 

 

Solnedgang over Torrevieja

 

 

 

 

 

Ved bassengkanten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Blogg. Bokmerk permalenken.

1 svar til Mens vi venter, Torrevieja, Spania

 1. Kjell Brosten sier:

  Jeg er IMPONERT. Du skriver så godt at det er en fornøyelse å lese. Gjennom motgangen ser jeg likevel at du og dine beholder humøret og koser dere. Nå er vel heller ikke Spania det verste landet å ligge «værfast» i heller. Dere har nok noe mer sommer en vi har på våre kanter av Europa. I går var det MASSE vann i Haugesung mens det i forgårs «bøttet» ned over Stavanger.
  Når Amalie får vann under kjølen igjen kommer hun til å sette nye rekorder, glatt og fin hun nok er på skroget. Nesten som en nybarbert ——.
  Vi har hatt besøk av Pernille og Hedda et par uker. De reiste til Kirkenes på mandag, men vil være i Stavanger igjen 16 august for barnedåp. Det er rart, men også helt topp å ha en liten baby i huset igjen. 29 år siden sist.
  Håper det går helt fint med det nye roret og at dere kommer vel avgårde til San Javier.
  God seilas.
  Kjell S

Kommentarer er stengt.