Lagos, Algarvekysten, Portugal

Hva gjør mann når en ligger trygt til kai i det som med stor sannsynlighet er en av Portugals vakreste havner og helt sikkert Algarvekystens vakreste havn, og samtidig er der meldt storm med opptil orkan vindstyrke i kastene lenger nord?
Joda, vi seiler lenger nord. Smart? Lite sannsynlig. Fornuftig? Ikke ifra synet til en landkrabbe. Logisk? Ja. Effektivt? Definitivt!

Ok. Prøv å bær over litt med meg her kjære leser.
Vi har for det meste under hele denne vidunderlige seilasen, med noen få unntak, vært velsignet med godvær og lite vind. Joda, vi fikk en sterk kuling i hekken med 0 grader, 8 meter bølger og snø når vi startet fra Egersund til Thyborøn i Danmark i begynnelsen av april. Hekkans utrivelig og kaldt, og vi lurte alle ombord på hva i huleste vi hadde gitt oss ut på.
For to uker siden fikk vi en overraskende og ikke varslet storm under seilas i Middelhavet med de skader det medførte både for seil, rigg og annet dekksutstyr. Ikke skremmende bølger i og med at det meste av vinden bygget seg opp over land og bølgene fikk dermed ikke bygge seg opp til mer enn 4-6 meter før de traff oss som lå 3-4 nautiske mil fra land. Men bølgene var likevel krappe og skummende nok til at de ville fått en standhaftig landkrabbe til å lagt igjen en teskje med fast føde i trusa. Hadde det i tillegg vært en dagen derpå for kapteinen så måtte nok også han gitt ett offer til porselensguden. Ja, tro det eller ei, men kapteinen ombord på S/Y Amalie blir faktisk sjøsyk, men kun om han går utpå i grov sjø dagen etter ett realt sjøslag på land. Er litt av straffen det… Ironisk?
Orkanen, for det er det den idag er klassifisert som, Gordon, hm… guttenavn denne gang, er forventet å treffe over Azorene i løpet av mandagen. En slik orkan genererer bølger, svære bølger. Når orkanen engang løser seg opp så er det kun tyngdekraften, strøm og månefase som avgjør når bølgene blir borte. Når vinden ikke lenger påvirker bølgene så vil en få det som kalles for swell. Dette er nesten det samme som det vi kaller for dønninger. Detter er svært sjeldent et farlig fenomen, men de kan fort gjøre det ubehagelig ombord, da spesielt om en er ekstra eksponert for sjøsyke.
Om en ligger i havn, molo, eller i uthavn langs ett hav så må en alltid ta høyde for swell. Og det er nå det begynner å bli interessant. Ligger du fortøyd til en fast brygge eller langs en flytebrygge bak en molo i innadgående mye swell så kan du være sikker på at du må ta en telefon til forsikringsselskapet ditt dagen etter. Det finnes ikke mye som rykker så mye i fortøyningene eller slår mastene i sideliggende seilbåter mot hverandre som kraftig swell i en marina. I tillegg så blir det utrolig ubehagelig ombord.
Portugals kyst er nesten like rett som den linja du får om du kaster en blykule ut av et fly, loddrett, med selvsagt visse unntak også der. Men der er langt mellom disse unntakene. Ikke misforstå, der er mange marinaer og til en viss grad hyppig med uthavner langs kysten, men bare en brøkdel av dem er ordentlig beskyttet mot skikkelig swell fra vest i Atlanterhavet. Går du inn i en av de to-tre fjordarmene som Portugal kan by på så er du trygg. Men til gjengjeld så er du da eksponert for de kraftige kastevindene som raser ned fjellsidene i opptil storm styrke. Neida, der blir ikke noe bølger utav dette, men det krever at du har rikelig med kjetting og et anker som helst ikke er kjøpt på Biltema.
Vi vil forsøke å komme oss til Sines på mandag. Sines ligger ca 80 nm fra Lagos hvor vi er nå. Er en møkkahavn mot ovennevnte swell, men vi vil komme oss videre på tirsdag til Lisboa før dette setter inn for fullt. Cascais som er en forhavn inn til Lisboa kan være bra beskyttet. Er den ikke det så er det ikke langt inn til andre havner i Lisboa som garantert ikke er eksponert for dette.
Orkanen, som garantert vil bli nedgradert til en storm når den flytter seg nordover på grunn av den lave temperaturen i Atlanterhavet nå, er ikke varslet å treffe Lisboa, men nord-Portugal og Biscaya. Den vil mest sannsynlig ikke treffe før tidligst onsdag, trolig torsdag. Men, den vil lage en sjø og swell som vil merkes langt sør av Portugal, kanskje så langt sør som Marokko i nordafrika. Des lenger nord i Portugal vi kan komme til en beskyttet havn, jo bedre vil det bli. Det er derfor bedre for oss, med hensyn til fremdriftsplanen å ri av dette uværet i de nordlige trakter.
Skulle vi likevel være så uheldige å treffe selve stormen så ligger vi likevel fortøyd til en solid brygge… forhåpentligvis:-)

Det blir en spennende uke…
Alt vel ombord.
Savner Sindre og Fredrik 😦

All for now and fair sailing.

20120819-235002.jpg

Dette innlegget ble publisert i Blogg. Bokmerk permalenken.

2 svar til Lagos, Algarvekysten, Portugal

 1. Torbjørn Lea sier:

  Flott innlegg igjen! Skjønner dere er godt forberedt og tar forhåndsregler. Ha en god og trygg seilas videre. Vi teller ned nå til dere kommer tilbake. Gleder oss til å se dere igjen!

  • Knut Arvid sier:

   Kjekt at du følger med kjære betydelig eldre broder.
   Vi ligger nå i Cascais, like ved Lisboa. Går videre på onsdag.
   Slik det ser ut nå så løser orkanen seg opp og genererer ikke lenger noe vind langs Portugal.
   Vi er likevel obs på evt swell som måtte komme, men tror ikke dette blir noe problem. Blir du med å krysser Biscaya om 8-10 dager eller Nordsjøen om ca 4-5 uker?

Kommentarer er stengt.