Cascais, Portugal, returreise.

Fleece og langbukse? Burde det være nødvendig? Er jo ennå over 30 grader i skyggen, på dagtid. På dagtid ja!!

Når vi i morges stod opp i Sines langs Porugal vestkyst så hadde vi 19 grader. Brrrr…. Var jo iskaldt jo…
Er ingen tvil om at vi ikke lenger er inne i Middelhavet, til tross for at vi er på nesten samme breddegrad som Ibiza. Men vi er i Atlanterhavet, ikke i Middelhavet. Hadde en hyggelig prat med Torstein fra S/Y Enzo ikveld som er ikveld nord på Ibiza. De har over 30 grader i sjøen, mens vi nå har 19 grader i sjøen. De har 29 grader om nettene, mens vi nå har 20 grader. De har 35 grader på dagtid i skyggen, mens vi har 29 grader. De har havblikk og ingen vind, mens vi har 4 meter swell og kuling fra nord.
Er det rart vi vil snu og seile tilbake til Middelhavet igjen?

Vi seilte i ettermiddag inn i Cascais. Cascais er nok en plass som vi var innom på veien ned, og som de andre plassene langs Porugal, så bare MÅTTE vi innom her igjen. Hva med å besøke nye plasser? Hæ? Joda, klart vi skal besøke nye plasser, men i dette området i Porugal er ikke akkurat velsignet med havner som perler på en snor og det er her langt mellom havnene. Mellom Sines, som vi gikk fra imorges, og Cascais, så er der faktisk bare en eneste havn og den valgte vi å seile forbi da distansen da ville bli litt for kort for oss.

Vi fikk en seilas som startet rolig, selv om vi hele tiden nå har mye swell fra Atlanteren, og med, selvfølgelig…. motvind. Vi er til dels innstilt på dette. Portugals vestkyst er velsignet med nord og nordvest 90% av året. Vi er forberedt og innstilt på at mesteparten av seilasen vår til La Coruna i Nord-Spania vil foregå for motor. Seilasen til La Coruna vil også bli foretatt kun på dagtid, ingen nattseilaser, da kysten er beryktet for mye dårlig merkede fiskeredskaper som vi ikke har muligheter til å se om natten. Redskapene er heller ikke utstyrt med noen form for radarreflektor som gjør det mulig å oppdage utstyret på radaren før vi treffer. Enkelte redskaper er kun merket med en liten rød ring, ikke stort større enn en smultring, med en tau forbundet ned til lina eller teina. Er vanskelig å oppdage til og med på dagtid og krever derfor en meget konsentert rormann.

Etappen dagen før det igjen er verdt noen ord. Da gikk vi fra Lagos, som ligger helt sør i Portugal, en amazing havn og en av de bedre på faktisk hele turen. Turen fra Lagos til Sines var totalt blottet for vind i 13 timer, men idet vi går inn i havn så setter det en god bris fra sør… Hekkan, e jo bare såååå typisk. Men nok om det. Det var som å oppleve Biscaya på nytt. Blikkstille vann (fortsatt 3-4 meter swell), og svære flokker med delfiner som kommer hoppende mot oss i rasende fart for å leke med båten. Vi hadde gjentatte ganger delfiner som kom mot oss også i Middelhavet med de forsvant igjen før de egentlig var kommet bort til båten.
Derfor var det nærliggende å tro at de ville forsvinne for oss raskt også denne gangen så derfor gadd ikke kapteinen ombord å aktivere delfinalarmen (rormann brøler DELFINER for full hals til de som er under dekk) for resten av mannskapet når første flokk med delfiner nærmet seg. En flokk på ca 30 delfiner ble observert hoppende mot båten på ca 3-400 meters avstand. Ingen alarm gikk, men likevel så lot kapteinen seg på nytt imponere av disse dyrenes imponerende akrobatikk.
Da dyrene var 10 meter fra båten, og de var fortsatt like lekne, så gikk alarmen. Etter 5 sekund så var dekket på båten dekket av barn og voksne. Delfinene storkoste seg under baugen på båten. Vi observerer samtidig at nye store flokker er på vei mot båten fra alle kanter, og alle skulle leke. Det formelig kokte rundt båten. Tro det eller ei, de holdt på i nesten 2 timer med en liten pause etter 1 time. Da de på nytt dukket opp og nye flokker var på vei og delfinalarmen gikk på nytt så hørte vi fra Amalie som da var gått med under dekk: whatever… eg e lei delfiner.

Orkanen Gordon er foreløpig avlyst. Den er under oppløsning i Atlanterhavet og vil, etter sigende, ikke lenger treffe Porugal. Gode nyheter? Ja selvfølgelig er det det, men der er varslet uvanlig mye høy sjø i kjølvannet av orkanen. Hvor mye er uvisst ennå. Vi får ta det som det kommer.

Er vel egentlig ikke så mye nytt og meddele, bortsett fra at vi blir liggende her til onsdag før vi kaster loss og setter kursen mot Peniche. Alt, selvfølgelig, avhengig av vær og vind.
Skolen ombord har startet opp og barna er igang med nytt pensum for nytt år. Joda, de sliter med å komme igang og motivasjonen er så absolutt preget av 8 uker sommerferie.

Barna jobber med nye innlegg og vi håper på å få disse publisert her på bloggen i løpet av de neste dagene.

Har under lagt inn noen nye bilder.

Thats all for now and fair sailing.

Fikk besøk av denne i Gibraltar. Den er større enne den ser ut til. Den er over 700 fot.

Mette fikk uventet besøk på «The Rock» på Gibraltar.

Mariell fra S/Y Mariell fra Stavanger, på besøk på fanget til Amalie på Garrucha.

 

… men ingenting er som det trygge fanget til pappa, Kjartan.

 

Fredrik prøver seg med luftgeværskyting på det lokale tivoli i Garrucha. Ingen tvil om at det er en dreven paintballutøver. 10 av 10 treff.

 

Sebastian svever høyt på tivoli i Garrucha…

Trippelstup… Sindre, Sebastian og Tobias.

Dette er ikke en delfin. Hvilket dyr er det? Tips, den er ca 4 meter lang og har en vekt på opp mot 1 tonn…

Ikke lett å få øye på i den tett tåka, men dette er faktisk VOR-båten Telefonica som er ute å trener i Middelhavet. En av kapteinens store favoritter unde Volvo Ocean Race 2011-12.

… denne er ennå verre å få øye på, men dette er VOR båten Camper som vi også møtte på mellom Mallorca og Ibica…

 

 

 

 

 

 

 

Theodor fra S/Y Mia fra Haugesund, overleveres under åpen sjø til S/Y Amalie under felles seilas på vei til Gibraltar. En fantastisk livat og herlig 6-åring.

Gibraltar sentrum. Også her dukker det opp apekatter… Kanskje den hadde vært en liten tur innom butikken i bakgrunnen først???

 

Sebastian poserer i ett spesiellt bilde. Han er plasser på det nesten sørligste punktet i Europa, en verdensdel. Han har en annen verdensdel i bakgrunnen, Afrika. Til høyre for hodet hans er Atlanterhavet, mens til venstra av hodet hans er Middelhavet. Bildet er fra Gibraltar. Her ligger tankere, lastefartøy og andre nyttefartøy oppankret i bakgrunnen og venter på å få komme inn til Gibraltarsundet for å bunkre drivstoff. De som ligger for høyre for hodet til Sebastian må betale en avgift på 10 000 Euro pr. døgn da de ligger i Atlanteren, mens de på venstre side ligger gratis da disse ligger i Middelhavet…. Kanskje noe som kapteinen på den respektive båt burde vite om… Men, hadde kamera vært dreiet litt mer mot venstre så ville en sett at det i Middelhavet ligger ett betydelig antall flere båter enn i Atlanterhavet…

 

Også Tobias får besøk av en apekatt…

 

Innvendig i «The Rock» i Gibraltar.

 

Gibraltar forlates for ubestemt tid tidlig om morgenen. Vemodig. Vi kommer tilbake. Garantert!!

 

Oppskriften på dette bildet. En 13-årig gammel jente med sminkeskrin kjeder seg mens de voksne sover:
2 stk sovende voksne
1 stk sminkeskrin
1 dasj med en 13-åring som kjeder seg
Whoala…. 2 voksne som er ferdig sminket.

 

Skolen er på nytt startet opp… Nytt skoleår, nye lodder og nye gevinster. Er ikke noe problem å ha skole når elevene i friminuttet blir underholdt av….

 

… nettopp dette: delfiner.

Dette innlegget ble publisert i Blogg. Bokmerk permalenken.

3 svar til Cascais, Portugal, returreise.

 1. Randi sier:

  Det er helt topp å lese innleggene dine ,Knut. Det er vel snart en hel bok tilsammen. Du e goe. Trist for dere at det begynner å kjølne,men det er nok noe dere må venne dere til.Tror ikke tempen stige så mye på vei nordover. Savner dere masse og har begynt nedtelling til hjemkomsten. Pass godt på dere selv. Klemmer til hele gjengen fra Sola.

 2. Randi sier:

  Knallkjekk lesning igjen lillebror. Godt at dere iallfall har satt nesen hjemover. Selv om jeg ser at dere ikke har det travelt. Det går jo an å komme noen dager (eller timer) tidligere, slik at dere er sikret å være hjemme til den første oktober. Bare en tanke,
  Ungene var fine i går, » søren at onkel å de e på seiltur når han har bursdag, for då får me jo ikkje den super gode sjokoladekaken til Mette». Så ja, dokk e savna!
  Selv forsiktig hjemover, snarveier i stedet for omveier, kan også funka.
  Kniv fra storesøster.

 3. Torbjørn Lea sier:

  Igjen et meget velskrevet innlegg, Knut Arvid. God seilas videre hjemover mot oss!

Kommentarer er stengt.